DNA og copyright

17. januar 2008 | By einberg | Filed in: biologi, copyright, dna, fysikk, nanoteknologi.

I et tidligere blogginnlegg skrev jeg at «noen» (utenomjordiske) kanskje allerede har patent på vårt DNA, uten at det ennå har kommet noe bevis i den retning 🙂 Et amerikansk selskap, DNA Copyright Institute, ønsker imidlertid å hjelpe enkeltpersoner til å ta patent på eget DNA. De har satt sammen forskjellige tilbud, blant annet Personal Package 1, som etter analyse av en vevsprøve gir kunden et sertifikat for hans/hennes DNA-profil. Selskapet sier at enhver kopiering av dette DNA-et vil være en krenkelse av eierens rettigheter. De er kanskje forsiktige med å si at eieren får copyright på sitt DNA, fordi U.S Copyright Office uoffisielt sier: «Copyright does not protect a person’s DNA because it is not an original work of authorship

DNANoe som imidlertid kan bli gjenstand for patentsøknader og copyrighting er kunstig framstilt DNA. En gruppe ved California Institute of Technology hevder at de kan programmere og bygge akkurat den DNA-kombinasjonen de ønsker. De sier «målet om å bli i stand til å programmere biokjemiske reaksjoner like presist og lett som datamaskiner behandler tall og tekst, har kommet et stort steg nærmere.» De mener å kunne spesifisere en DNA-sekvens med en bestemt form og funksjon, og så «kjøre» et molekylært program som bygger den i et reagensglass. For eksempel har de laget en DNA-bit som «går» langs en annen streng av DNA.

Utviklingen innen bio- og nanoteknologi går med stormskritt, og den stakkars realfaglærer som ønsker å følge med, men som ikke er tilhenger av internett, kommer ikke særlig langt. – Det er kanskje en ide å prøve å lære sammen med sine elever?

Kilde: Kurzweilai.net
Bildet er hentet fra flickr.com, og er tatt av gravitywave

Oppdatert 1/10-08: DNA Graffitti


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.