Digital eksamen = papirbasert eksamen

13. desember 2007 | By einberg | Filed in: bærbar-pc, digital kompetanse, eksamen, ikt, internett, kunnskap, læremidler, ndla, pedagogikk, skole.

4.1.1I Program for digital kompetanse kan man lese følgende programerklæring: «Fra våren 2005 skal bruk av IKT i avgangsprøver i grunnskolen og i eksamener i videregående opplæring gradvis tas i bruk

Dette var klar tale, og skoler og fylker med ambisjoner om å være langt framme it IKT-sammenheng, har kastet seg rundt, innført pc-er for elevene, tatt i bruk lærestoff på internett, læringsplattformer for mappevurdering og så videre. Derfor er det med hevede øyenbryn man i desember 2007 leser følgende: «Begrepet IKT-basert prøve betyr at datamaskinen brukes som et verktøy i distribusjon, gjennomføring og/eller ved vurderingen av prøven. Ut over dette er en IKT-basert prøve og en papirbasert prøve like, og det er ingenting i veien for at den IKT-baserte prøven skrives ut, og blir en papirprøve, eller at papirprøven skannes og blir til en ikt-basert prøve

Dette er jo et glimrende stykke salamanderprosa! Hvordan har vi havnet her, når utgangspunktet var som det var, og direktoratet har hatt årevis på seg til å tenke ut, og lage et system? Man aner en hard kamp i kulissene, der de siste tiders sjokkmeldinger om manglende kunnskap i skolen har utløst panikk, og styrket de datafiendtlige.

Tilbakeblikk
Departement og direktorat har under skiftende regimer understreket at skolene må gå over til å bruke mer digitale læremidler, og har selv bevilget midler for å få fart i produksjon og etterspørsel. Fylkene har tatt opp hansken, og satser mye på Norsk Digital Læringsarena. Kildekritikk har vært en sentral problemstilling, og da med internett som den største kilden.

digital-eksamenI tråd med målet (første avsnitt) har det vært testet ut ulike modeller for digital eksamen, blant annet gjennom prosjektet Den digitale skole, som nå er avsluttet. Det var en del forbauselse over at hoveddelen av prosjektet dreide seg om administrasjonen av eksamen, men uansett var man tålmodig, og fornøyd med at det i alle fall var åpnet for bruk av digital læringsbok og ressursmappe. I eksempeloppgavene som ble sendt ut nå i høst (eksempel – eksempel), ble det imidlertid presisert at «Alle hjelpemidel er tillate, men ikkje fri tilgang til Internett, eller andre former for kommunikasjon«, innstrammingen er i gang.

Panikk?
Skoler har altså innstilt seg på å bruke pc-er til eksamen våren 2008, gi tilgang til aktuelt lærestoff på internett (alle hjelpemidler), og så får man høre at Direktoratet i et møte med fylkesmennene 7. desember 2007 presiserte at «internett ikke er tillatt brukt som hjelpemiddel under eksamen

Hmm.., men alle hjelpemidler er tillatt ellers? Bare ikke lærebøker på nett, eller muligheter for å teste kandidatenes evne til å vurdere stoff, kvalitet og pålitelighet på websider? Joda, alt kan deles ut på papir, og elevene kan skrive på papir, for den del. Deretter kan det hele skannes, og distribueres DIGITALT til sensorene i en ubrutt verdikjede som effektiviserer eksamensavviklingen. Men hvor ble det av visjonene…?

Gratulerer!


3 comments on “Digital eksamen = papirbasert eksamen

  1. Diginalet sier:

    Og som om ikke det var nok. Nå nektes elevene å bruke egne pc’er, fordi man kan ha skrevet innhold i forkant …

  2. Einar Berg sier:

    Tragikomisk.. Nei, la oss gå tilbake til skrivemaskiner, nå som det bare er å skanne besvarelsene. – Men ikke en elektronisk maskin naturligvis, fordi elevene på forhånd kan ha proppet retteminnet fullt av formler!

  3. Sissel sier:

    Takk for flere vettuge innlegg om digital eksamen – dette var å bli klok av.<BR/><BR/>Sissel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.