Det er feil å påstå at regnskog er jordens lunger

31. mai 2011 | By einberg | Filed in: biologi, drivhuseffekt, energi, karbondioksid, natur, skog, solenergi.

En vrangforestilling som til stadighet gjentas er at verdens regnskoger kan kalles jordens lunger fordi de tar opp CO2 og produserer det oksygenet vi trenger.

Hvem er det som sier dette?
Jordens_lungerUttrykket brukes over alt, men sist oppdaget jeg det på nettstedet Jordens lunger som nylig ble lansert. Det er et undervisningsopplegg innen naturfag og samfunnsfag for ungdomsskolen og VG1. Det handler om «det faglige grunnlaget for Regjeringens klima- og skogprosjekt», og bør derfor være godt faglig forankret.

I film nummer en fra Jordens lunger sies det:
«All skog binder karbon, men det er regnskogene som virkelig teller. Det tette grønne beltet av skog som spenner rundt jordkloden på begge sider av ekvator dekker kun 2 % av jordens overflate, men står for produksjon av omkring 40 % av oksygenet i atmosfæren.»

Regnskog i balanse er ikke nettoprodusent av oksygen
KretsloepFor å gå rett på sak: i urørt regnskog bygges det opp trevirke (og annet biologisk materiale) av karbondioksid og vann, og oksygen frigjøres. Gamle trær og annet materiale som dør og råtner bruker opp alt det produserte oksygenet igjen. Dette er karbonkretsløpet i regnskogen.

Dersom regnskogen hogges, frigjøres mye av det bundne karbonlageret, og den blir en betydelig CO2 kilde. Hvis vi klarer å etablere ny skog, vil skogen kunne bli en netto CO2-forbruker.

Det er uendelig mange grunner til å unngå avskoging: bevaring av dyre- og plantearter, verne urbefolkningens leveområder, ta vare på skogens rolle som vannregulator og ikke minst å unngå at CO2-innholdet i atmosfæren øker. Det forsvarer imidlertid ikke at vi tar snarveier i måten vi framstiller ting på.

Hva med oksygen til oss mennesker?
Kretsloep_2Hvor skal vi få nødvendig oksygen fra hvis det er slik at skogen bruker opp det den produserer selv? Vi kan ta det med knusende ro: dersom vi får nok mat, får vi også nok oksygen. Det er nemlig slik at det er produsert akkurat like mye oksygen ved dyrking av den maten vi spiser som den mengden oksygen vi trenger for å forbrenne den.

At vi forbruker fossilt brensel i rekordtempo er vår forbannelse, men det er en annen historie…

Videre lesning:
http://jncc.defra.gov.uk/pdf/Biomass.pdf
http://www.biomassandbioenergy.nl/filesFFFseminar/FFF%20proceedings.pdf
http://kjellshvamenerua.blogspot.com/2011/03/myten-om-regnskogen.html
http://www.globalcarbonproject.org/index.htm
http://www.sik.se/traditionalgrains/review/Oral%20presentation%20PDF%20files/Wirsenius.pdf
http://www.uib.no/fg/dynamikk


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.