Djupedals digitale svik

4. oktober 2007 | By einberg | Filed in: bærbar-pc, bok, digital kompetanse, forlag, læremidler, nrk, tv.

De siste dager har vært preget av at de videregående skolene mangler lærebøker, og i går var det krisemøte mellom statsråden og forlagene. (Man kan jo spørre seg hvorfor det ikke har skjedd lenge før.) Det er naturligvis en skandale at tilstanden er slik den er, men hvorfor sa ikke Djupedal noe sånt som: ”Inntil bøkene foreligger, har jo skolene tilgang på digitale ressurser, og nå må de utnyttes så godt som mulig. Skolenes, og lærernes metodefrihet er ikke så stor at de kan velge bort digital kompetanse, og dette burde være et passende tidspunkt å satse spesielt på det.”

Overskriften kunne like godt ha vært ”skolenes digitale svik”, eller medienes -. For i alle oppslag fra de kriserammede skolene i det siste er det BOKA og kopimaskinen som tydeligvis er de eneste redskaper. Jeg mente å høre at Bodin videregående skole var nevnt i går, og ettersom den en av Nordland fylkeskommunes videregående skoler, har alle Vg1- og Vg2-elever bærbare pc-er – hvor har det blitt av dem? Hva brukes de til?

Det var faktisk påfallende hvor tomt det var for pc-er i skolene går. I andre sammenhenger er det ikke måte på hvor overfylt pultene blir når både bøker og datamaskiner slåss om plassen. Mediene vinkler ofte sakene slik de legges opp for dem, men det er jo lov til å tenke selv, og ikke bare være en kanal for utspill fra ulike hold. Betegnende for innslaget i Dagsrevyen i går var en elev som dro en neve med krøllete ark (kopier, må vite!) opp fra sekken. For meg så det ut som en sekk med plass til bærbar pc, men innslaget er ennå ikke tilgjengelig på NRK nett-TV, så jeg har ikke fått sjekket.


2 comments on “Djupedals digitale svik

  1. Leif sier:

    Ja, hvor er pc’ene, og hva brukes de til? Jeg hører fra elever på min skole at de (ofte? – skal være forsiktig med å generalisere for mye) får beskjed om å la pc’ene ligge i sekken. Noen elever gidder ikke ta med seg pc’en. Fordi den ikke brukes? Timingen til Djupedal har ikke vært god. Først får skolene masse penger som de kjøper (i alle fall <B>bestiller</B>) bøker for, så setter man parallelt

  2. Einar Berg sier:

    Jeg har vært på ferie, så jeg har ikke fått med meg ITU-konferansen i år, men Jan Arve Overland var der, og hans <A HREF="http://eduspaces.net/janarveo/weblog/201744.html&quot; REL="nofollow">oppsummering</A> av ITU-monitor 2007 forteller vel i korthet hvor problemene ligger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.