Emosjonelt knyttet til en støvsuger?

2. oktober 2007 | By einberg | Filed in: programmering, programvare, robot, skole, smart, utvikling.

Emotional RobotsGår det an å bli følelsesmessig knyttet til en robot, for eksempel en støvsuger? Ja, det er mulig! Examiner.com viser til en undersøkelse ved Georgia Tech’s College of Computing, som forteller at mange eiere gir støvsugeren navn, blir bekymret når den kjører seg fast, og behandler den som et kjæledyr. Roboten det er snakk om, heter Roomba, og er laget av firmaet iRobot. Roomba er selvgående, er allerede er solgt i to millioner eksemplarer, og har kommet til femte utviklingsgenerasjon.

Jeg har tidligere blogget om roboter som pleiere, et tema som resulterer i hevede øyenbryn og skuldertrekk hos dem jeg nevner det for; så fjernt og umenneskelig virker det for oss nordmenn. Eksemplet med støvsugeren viser kanskje at det ikke er så umulig likevel?
Vi kaller oss høyteknologer, og roser oss av all verdens oljeteknologi, men det er kanskje på tide at vi orienterer oss mer i retning av hverdagsroboter? Det er enkelte som ser at dette kommer, og arbeider for at norske ungdommer også skal være med på å utvikle det som kanskje blir fremtidens arbeidskraft. De drar veksler på de danske firmaet LEGO, som har gjort en utrolig kuvending i løpet av noen få år. Etter at de så hvilken vei det gikk med byggeklossene sine, har de utviklet Mindstorms, et system for programmerbare roboter. LEGO tilbyr også oppbygging av Mindstorms sentre, i samarbeid med TEKNA – Teknisk-naturvitenskapelig forening. Hensikten er naturligvis å øke interessen for realfag og teknologi. Det er mulig for lærere å finne ut mer om saken: Høgskolen i Akershus, og Mikroverkstedet as arrangerer den 24. oktober i år en konferanse om dette temaet.
For øvrig kan det jo nevnes, for de som ikke har finansiering til et Mindstorms senter eller roboter, men som likevel er interessert i programmering: det er mulig å lage virtuelle roboter, Robocode. Når man har laget sin egen robot, kan man laste ned andre fra nettet og konkurrere mot. Det er fullstendig gratis, og en virkelig utfordring til glupe ungdommer!
Takk til Kurzweilai.net for nyheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.