Nøkkelen til proteinforståelse

20. september 2007 | By einberg | Filed in: dna, liv, natur, populærvitenskap, proteiner.

07krankavdrager2Et forskningsteam ved University of Tennessee and Oak Ridge National Laboratory (ORNL) har ved hjelp av superdatamaskiner tatt et første steg for å rekne seg fram til hvordan proteiner foldes sammen, slik at de inntar sin virksomme struktur. Et protein kan sammenliknes med en fastnøkkel, i den forstand at det bare kan brukes på en «mutter» av riktig størrelse. Når størrelsen er riktig, kan det komme i inngrep, og proteinet kan gjøre jobben sin.

two_proteinsProteiner er både kroppens byggesteiner, verktøy og motordeler. De består av aminosyrer som er lenket sammen til kortere eller lengre strenger, som så er foldet sammen på mange ulike måter. Å forstå hvordan proteiner er oppbygd, og ikke minst foldet, er avgjørende for å forstå hvordan kroppen, og livet generelt, fungerer. Flere nobelpriser, blant annet i 2002, er utdelt til forskere som har funnet ut noe om dette, men det har vært ekstremt tidkrevende og vanskelig.
Det som skjer i de første mikro- og millisekundene etter at et protein er dannet, er det som avgjør formen av det foldede proteinet. Frastøting og tiltrekking mellom aminosyrene som inngår i proteinet og ikke minst vannmolekyler i nærheten, bestemmer hva som skjer.
Allerede i dag kan vi betrakte den tredimensjonale strukturen for mange proteiner, f.eks. hemoglobin, gjort tilgjengelig gjennom prosjektet jmol proteinexplorer. Strukturen av disse er funnet på andre måter, for eksempel røntgenkrystallografi. Å kunne snu og vende på et 3D-protein blir noe annet enn å se på et 2D-bilde av det samme. Når det blir enkelt å beregne hvordan proteinene blir seende ut, vil nok proteindesigner bli en vanlig yrkestittel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.