Uenighet om OOXML

28. august 2007 | By einberg | Filed in: blogging, odf, ooxml, standardisering.

Standardisering har gjort verden enklere å leve i, uten den kunne vi ikke hatt dagens moderne samfunn. Det er et møysommelig arbeid for teknologer, jurister og byråkrater, og foregår som regel i det stille, i komiteer, utvalg og organisasjoner.

I det siste har det imidlertid vært en del bråk innen dette området, knyttet til begrepet OOXML (Office Open XML). Det er et nytt dokumentformat, bestilt av Microsoft, og utarbeidet av ECMA. Gjennom en hastebehandling søkes det godkjent som en ISO-standard. For Microsoft vil det være viktig å få et ISO-stempel, mens motstanderne mener at det har alt for mange feil, er umodent, proprietært, og inneholder patenter som sperrer for åpen og fri bruk. I tillegg fins det allerede et åpent XML-format, ODF.

ScreenHunter_01 Aug. 28 09.42Arbeidet med godkjenning av ISO-standarder starter i nasjonale komiteer, før det til slutt er en endelig votering i den internasjonale organisasjonen. I denne prosessen hevdes det at deltakere kjøpes av microsoft for å stemme ja til standarden. I Sverige var det for eksempel mange forholdsvis små bedrifter som skaffet seg stemmerett i ISO-komiteen dagen før voteringen. De fleste av bedriftene var Micrsosftforhandlere eller utviklere. Dette lukter av korrupsjon.

I Norge er det Standard Norge som behandler Office Open XML. Avstemmingen er spesiell: Norsk «ja» eller «nei» kan først avgis når det er enighet i komiteen om hva man skal stemme i den endelige voteringen, ellers skal man avstå. Som deltaker i prosessen, med stemmerett, kunne derfor Microsoft legge ned veto. Martin Bekkelund var på møtet, og har skrevet et blogginnlegg om saken.

ScreenHunter_02 Aug. 28 10.05Samtidig som ja-folket beskyldes for korrupsjon, anklages motstanderne for å drive «religionskrig». Det er opprettet et eget domene noooxml.org, for samordning av motstanden mot OOXML. Det som vanligvis er en langvarig, men gemyttlig prosess mot konsensus, har denne gangen blitt erstattet av en kamp, der saksbehandlingsreglene viser seg å ikke være gode nok til å motstå manipulering. Endelig votering skjer den 2. september 2007.

Oppdatert den 29/8: Sverige har godtatt Open XML.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.