Tenk deg frisk!

27. august 2007 | By einberg | Filed in: feedback, sykdom, tenke.

De fleste skulle ønske at de kunne tenke seg bort fra smerte og annen elendighet, og nå er dette snart en realitet, dersom firmaet Omneuron klarer det de har satt seg fore. Dette står å lese i en artikkel i New York Times den 26. august.

Prinsippet er enkelt: alle har vi evnen til å påvirke kroppen med tankens kraft, velkjent er autogen trening, som for eksempel kan benyttes for å få varme føtter etter at man har lagt seg. Nå mener Omneuron at prinsippet også kan brukes for å lindre eller fjerne smerte, fjerne forskjellige avhengigheter, og kurere depresjon eller andre psykiske lidelser.

I praksis gjøres det slik, for eksempel ved kronisk smerte:

  1. man forestiller seg at smerten avtar, for eksempel ved å tenke seg at man tar store doser smertestillende medisiner
  2. aktiviteten i «smerteområdet» i hjernen vil på et eller annet tidspunkt avta
  3. pasienten får feedback på når «tankens kraft» virker, slik at han/hun vet når det gjøres riktig

Systemet med feedback består av skanning av aktiviteten i hjernen med fMRI (sanntids funksjonell magnetresonanstomografi), og visualisering av dette for pasienten med en virtual reality-brille. På denne måten kan folk lære seg å leke med sitt eget hode, på en kontrollert måte.

Det er lett å tenke seg dette overført til andre bruksområder, for eksempel skoleverket. Vi lærer oss å sette oss selv i en modus som er kreativ eller spesielt mottakelig for å lære noe nytt. Tenkehetta til Petter Smart er ikke langt unna!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.