Roboter som pleiere

23. august 2007 | By einberg | Filed in: politikk, programvare, robot, sykepleie.

Det er mangel på sykepleiere og hjelpepleiere i Norge, og verre skal det bli, når de store etterkrigskullene med eldre skal ha pleie og stell. I tillegg blir mange førtidspensjonert og uføretrygdet, så pleiebehovet er formidabelt. Det erkjennes at vi har et problem, og løsningene spenner fra å intensivere rekruttering og utdanning, til å importere helsepersonell fra andre land. I en debatt på Stortinget den 13. juni i år var Per-Willy Amundsen (FrP) inne på at ny teknologi i fremtiden kan minske behovet for arbeidskraft, men han gikk ikke nærmere inn på det.

Pleie-AsimoJeg mener at det er robotteknologi som er løsningen, og Honda er det selskapet som har kommet lengst i utviklingen av roboter. ASIMO er innarbeidet som et varemerke gjennom mange år, og blir markedsført som verdens mest avanserte menneskelige robot. Når tilgjengelig datakraft ti- og hundredobles, og robotene blir (tilnærmet?) intelligente, er det mange pengesterke pensjonister som heller vil ha en pleierobot tilgjengelig 24-timer i døgnet, enn å ligge på et overfylt pleiehjem. ASIMO har egen hjemmeside der det er lagt ut flere videoklipp av hans ferdigheter. Kanskje blir det slik det sies i videoen fra årets Consumer electronics show: «Some day we will all have an Asimo at home.»

Det foregår også forskning langs andre baner enn på menneskelige roboter. Blant annet har EU et forskningsprogram IWARD, en forkortelse for ‘Intelligent Robot Swarm for Attendance, Recognition, Cleaning and Delivery’, som skal vare med å avhjelpe mangelen på pleiepersonell.

Oppdatert 20/12-07: Robots help elderly when humans cannot. Om eldre i Japan som blir servert mat av roboter, som styrer rullestoler med stemmen, eller bruker «robotdrakter».

Oppdatert 3/2-08: Viktor Norman vil la roboter pleie de syke, opplyses det i en artikkel i Teknisk Ukeblad.

Oppdatert 7/2-08: Til og med NRK har oppdaget at roboter kan være aktuelle hjelpere på pleiehjem og sykehus.

Oppdatert 10/4-08: e24.no har en artikkel om Roboter mot eldrebølgen. Det hevdes: «Roboter kan utføre arbeidet til 3,5 millioner mennesker for å dempe virkningene av mangelen på arbeidskraft når folketallet synker og eldrebølgen vokser i Japan.»

Oppdatert 11/4-08: Dagbladet har lederen «Roboters omsorg«, der de sabler ned tanken på roboter som pleiere, fordi de mener det er unødvendig «i en verden full av av arbeidssøkende mennesker av kjøtt og blod.» De har tydeligvis glemt sin egen artikkel fra 3/8-07: «Skrikende mangel på helsepersonell«.

Oppdatert 6/5-08: Roboter kan kanskje snart utføre operasjoner på egen hånd, like bra som den beste kirurg.

Daily2_Scenario_500Oppdatert 1/6-08: Et EU-prosjekt, PERSONA, skal fremme tanken om intelligente omgivelser, for at eldre skal kunne ha en bedre alderdom.

Oppdatert 12/7-11: Reparert lenkt til referat fra Stortinget. I en annen sammenheng oppdaget jeg at Stortinget har lagt om sitt datasystem slik at lenka til Amundsens innlegg var ødelagt.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.