Skremmende med Facebook

1. august 2007 | By einberg | Filed in: facebook, internett, sikkerhet, web2.0.

Facebook var nede i halvannen time på tirsdag denne uka, noe som nok var skremmende for mange som er avhengige av nettstedet. Verre var det at det var krøll med datasikkerheten, slik at noen brukere fikk tilgang til andres private kontoer. Dette blir opplyst i en artikkel på VG Nett: Facebook falt ned.

VG Nett har snakket med to brukere: «Det er skremmende at slike svikt kan skje. Jeg er ofte på Facebook og har lagt ut en rekke ting der, sier Morten Urdahl til VG Nett. Arne Kristian Sørnes opplevde også problemer i dag. Han satt sammen med kollegaen på jobb, da han plutselig la merke til at han kunne se hans private meldinger på Facebook-systemet.»

Den 21/7-07 hadde Roar Thon en kronikk i Aftenposten, med tittelen Facebook truer rikets sikkerhet. Thon er seniorkonsulent i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), og har i det siste sett faren ved at 200.000 nordmenn legger ut informasjon om seg selv og andre på Facebook. I og med at mange er med i store nettverk, vil mye informasjon i praksis være åpent tilgjengelig. Hva summen av alle data er verdt, er det vanskelig å vite for den enkelte. Det er det derimot mange, med forskjellige motiver, som vet, og de er travelt opptatt med å tappe og utnytte informasjonen.

Tilbake til VG Netts hjemmelsmenn, Morten Urdahl og Arne Kristian Sørnes: Gjennom en rask googling dukket begge navn opp i en militær sammenheng: Nytt superverktøy klart til bruk (Urdal), og MTB-er i skarpt oppdrag (Sørnes). Som det framgår av utdraget av VG Netts artikkel ovenfor, satt de to sammen på jobben og var inne på Facebook. Det får en til å lure på om dette er i samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet, eller bare for moro? (Hvis det er for moro, bør de da drive med det på jobben?) Det er lett å se at vi står over for et såpass åpent system at det kan ha stor interesse for de som vil infiltrere vårt forsvar. Vi får tro at de har fått en lærepenge som også blir formidlet til andre i forsvaret. Det kan i alle fall virke slik: «Jeg ble såpass skremt over sikkerhetsglippen at jeg vurderer å stanse min aktivitet der, sier Sørnes

(Sammenhengen mellom Urdahl/Sørnes og forsvaret er mine antakelser, og er ikke kvalitetssikret på noen måte.)


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.