Tenkende software?

18. juli 2007 | By einberg | Filed in: programvare, smart, software, tenke.

Teknisk ukeblad melder i en artikkel at verdens første selvlærende software er en realitet.

Programvaren brukes i datamaskiner som fanger opp og lagrer data fra produksjonsprosesser, og den analyserer hvordan endringer i ulike variabler påvirker kvaliteten på produktene. Hvis noe går galt, kan datamaskinen analysere årsakene til feilene, på bakgrunn av det den har lært seg selv. Som det står i artikkelen: «Softwaren gjør at datamaskinen kan tenke på problemet og finne ut hvorfor noe galt har skjedd.»

I artikkelen gjør man ikke noe forsøk på å diskutere hva begrepet «tenke på» innebærer, og om det er tenking i vår betydning av ordet som foregår. Vi kobler gjerne tenking med bevissthet, kreativitet og refleksjon, og om det hevdes at det er slike ting som foregår her, sies det intet om.

Uansett er dette interessant, og bringer oss kanskje et steg nærmere en teknologisk singularitet, beskrevet blant annet på Kurzweilai.net.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.