Odelstinget har talt

8. juni 2007 | By einberg | Filed in: gratis, læremidler, lovendring, politikk.

Djupedal_laremidler_300

5 endringer i opplærings- og friskoleloven ble behandlet i Odelstinget sent på kvelden den 7/6, med direkte overføring på web-tv. (Behandlingen kan ses i opptak.) Det hadde vært en lang dag, og «lufta hadde gått ut av ballongen», som Anna Ljunggren (A) sa. Partiene fikk en taletid på 5 minutter hver, og det sier seg selv at det ikke var lagt opp til en reell diskusjon om innholdet i forslagene. Det var litt forskjellig hva partiene valgte å bruke tida på, mest tid ble brukt på forbudet mot reklame i skolen.
Det var stor enighet om at det skal innføres gratis læremidler i videregående skole, men det var lite snakk om hvordan den nye ordningen vil fungere, fordi skoleeier (behagelig nok) er overlatt ansvaret for gjennomføringen. Under behandlingen ble det også brukt tid til sverdslag om hva partiene hadde gjort tidligere, og Ljunggren (A) og Ine Marie Eriksen Søreide (H) sloss om hvem som var stoltest av det som var gjort før.
Mellom linjene i lovforslaget (om gratis læremidler) ligger det at dette blir en dyr ordning, som Søreide mener er underfinansiert, og som dermed kan ende opp som forrige utgave av «gratis læremidler»: en ren utlånsordning av bøker. Utlån av pc-er er i praksis ugjennomførlig, og å gi hver elev sin pc blir for dyrt. Uten god tilgang til datamaskin blir digitale læremidler en vits, men regjeringspartiene mener ikke at personlige pc-er er en nødvendighet. Likevel er de glade for at noen fylker satser på bærbare pc-er til elevene, og kunnskpsminister Djupedal mener at disse fylkene vil spare så mye på å kutte ut stasjonære pc-er, og å redusere bokmengden, at dette vil finansiere pc-ordningen. Vi får se når det blir smalere tider i fylkene..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.