Årsaken til at universet har materie

3. juni 2010 | By einberg | Filed in: big bang, fysikk, natur, populærvitenskap, skapelse, universet.

Teorien om Big Bang, universets tilblivelse, bygger på at materie og antimaterie oppsto i like store mengder. Det som imidlertid har vært det store dilemmaet er hvorfor de i ettertid ikke har utslettet hverandre fullstendig, slik at universet hadde vært tomt for stoff. Nå viser forsøk som nylig er gjort ved Fermilab ved Chicago at når materie og antimaterie kolliderer, blir det en liten rest av materie, hvilket er årsaken til at det er stoff i universet, og at vi kan eksistere.

Forsøkene ble gjort ved at protoner og antiprotoner ble aksellerert og krasjet mot hverandre i en partikkelaksellerator, og så ble resultatet fanget opp av detektorer plassert rundt kollisjonsstedet. I kollisjonen ble det dannet myoner og antimyoner, men litt flere myoner enn antimyoner. Etter at antimyonene er borte, vil restmengden av myoner være det som bygger opp all masse.

En innvending mot dette eksperimentet, som altså viser at materien alltid vinner, er at det er foretatt i et univers av materie. Det er jo ikke sikkert at antiprotonene som vi klarer å produsere er ordentlige. Kanskje er de bare lightutgaver? For at resultatene skal være pålitelige, bør de derfor gjentas i et univers av antimaterie. – Men vent nå litt.., et univers av antimaterie vil ikke finnes, fordi materien ifølge disse forsøksresultatene alltid vinner. Hmm, vi må visst leve i undring en stund til..


2 comments on “Årsaken til at universet har materie

  1. Jeg kommer til å bli overrasket og kanskje litt redd, den dagen antimaterien kommer og balanserer eller spiser opp all materien og det det blir tom, helt tomt – over alt.

  2. ivar e sier:

    Du verden hva du lurer på Einar …..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.