Digital hjernesimulering – slik gjøres det

23. november 2009 | By einberg | Filed in: biologi, forskning, hjernen, matematikk, oversettelse, populærvitenskap, språk, ted.

Henry Markram mener at sinnets mysterier kan løses – snart. I denne videoen fra et TED-arrangement i juli i år forteller han om hvordan han sammen med andre har funnet ut hvordan hjerneceller fungerer til minste detalj. Deretter har de laget en digital matematisk modell av 10.000 av dem som er kjørt på en superdatamaskin. Resultatet er slående!

Klikk «View subtitles» for norske undertekster (eller et av 6 andre språk.)

Jeg har oversatt undertekstene til norsk, mens Per Aarvik har gått gjennom dem og kommet med flere forbedringer. Han skrev: «Det er jammen et flott, effektivt og morsomt system for kollektiv jobbing! Mye å lære for det digitale skole-Norge – både i videregående- og høgskoler!»

Oversettelsene gjøres på nettstedet dotSUB, som har et interessant samarbeid med TED. For å kunne oversette må man registrere seg både på TED og dotSUB, og deretter koble sammen brukerkontoene på TED. Selv om det egentlig ikke er nødvendig, bruker jeg Subtitle Workshop når jeg oversetter, og laster opp den oversatte fila til dotSUB til slutt.

Den ferdig oversatte versjonen kan embeddes som vist ovenfor, eller den kan ses direkte på TED.

Oppdatering 24/11-09: IBM hevder de har simulert en kattehjerne, noe Henry Markram sterkt imøtegår.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.