Bokanmeldelse – Tålmodighetens stein

12. november 2009 | By einberg | Filed in: afghanistan, aschehoug, bok, forlag, krig, roman.
Aschehoug forlag tilbyr bloggere å anmelde bøker, og som en dytt i baken for å lese mer, syns jeg det var et godt tilbud som jeg slo til på. Etter å ha valgt kategorien samtidsromaner som interesseområde, fikk jeg raskt tilbud om å anmelde Tålmodighetens stein, med undertittelen Seng-e-saboor, av Atiq Rahimi.Talmodig_steinForlagets vaskeseddel lyder: «En kvinne sitter foran sin bevisstløse mann i en leilighet som er delvis ødelagt av krigen. Mannen er så skadet at man ikke vet om han kan høre. Likevel forteller kvinnen sin historie.
Seng-e-saboor stammer fra farsi og betyr tålmodighetens stein. I persisk mytologi dreier det seg om en magisk stein som man stiller foran seg for så å tømme seg for lidelser og elendighet. Man beretter alt man ikke våger å si til andre. Steinen tar til seg alle ordene, til den en dag sprekker – og da er man befridd.
»

Jeg har ofte lurt på hvordan det er å leve i et fattig, krigsherjet land. Hvordan er det for krigerne, for ektefellene, for barna og de gamle? Det var noe av grunnen til at jeg straks sa ja til å anmelde boka. Jeg tenkte også at jeg ville få med meg noe historie og geografi.
Jeg skjønte raskt at noe konkret historie og geografi ble det lita av, da det på en innledende side i den bitte lille boka sto: «Et sted i Afghanistan. Eller et annet sted.» Altså ikke noen grunn til å ta fram atlaset, alt er stedløst. Man får imidlertid en sterk følelse av hele tiden å være intenst til stede i det rommet mannen ligger, og som kvinnen går inn og ut av.
Med årevis av tv-bilder på netthinna som bakgrunn; brungule sletter og grå leirhus, opplevde jeg at boka ga meg en gløtt inn i et Afghanistan som har levd i krigstilstand i tiår etter tiår. Den fortalte om hvordan religionen styrer alt som skjer, hvordan mannsdominansen undertrykker kvinner, og hvordan det er å være gift med en kriger som sjelden er hjemme.
Kvinnen i boka pleier sin mann samtidig som hun åpner seg mer og mer for ham, på en måte som hun ikke har gjort tidligere. Uten å vite om mannen som ligger i koma hører og forstår henne, laster kvinnen alt sitt sinne, sin sorg, skyld og skam, men også sin kjærlighet på ham. Spenningen bygger seg opp med hennes gripende livshistorie og det som skjer i og umiddelbart utenfor rommet. Hele tiden ligger uvissheten om han kan høre henne og våkne av komaen som en sitring. Sammenlikningen med steinen Seng-e-saboor gir en forventning om en eksplosiv slutt. Kvinnen har forhåpninger som minner meg om de Nora i Et dukkehjem har: at det vidunderligste skal skje.
Boka kan anbefales, men den er dyr i forhold til innholdet. Kr 229.- for 117 små tekstsider (den har et mindre format enn vanlige innbundne bøker) er en drøy pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.