«Falt i det fri» kan tydeligvis diskuteres.

17. mars 2009 | By einberg | Filed in: bibliotek, bok, copyright, e-bok, forlag, gratis.

Jeg fant dette gullkornet på nettet i dag: «Min vurdering er at vi utvilsomt risikerer kulturell utarming hvis bokutgaver av klassiske verk forsvinner som følge av digital teknologi.» – Og årsaken til forsvinningen skulle være at verk som var «falt i det fri» ble digitalisert og gjort fritt tilgjengelig, noe som bør være en naturlig følge av et opphavsretten ikke lenger gjelder. Gullkornet ble skrevet i 1997 av John-Willy Rudolph, nå direktør i Kopinors utviklingsfond.

Mange har vel sett for seg at vi går mot større tilgang av frie og åpne kilder på nettet, etter at vernetiden for verk med opphavsrett har utløpt. Nå ser det imidlertid ut til at vi tar et første skritt i feil retning, ifølge Eirik Newth. Nasjonalbiblioteket skal tilgjengeliggjøre bøker som har falt i det fri, men det legges ikke til rette for nedlasting eller utskrift!

Det som er gjort gjennom Prosjekt Runeberg og liknende tiltak er med andre ord et skritt mot kulturell utarming. Så ligg for all del unna Ibsens samlede verker i digital form!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.