Hvilken skole trenger vi, og hvilken slipper vi unna med?

1. juni 2008 | By einberg | Filed in: kreativitet, kunnskap, pedagogikk, skole, utvikling.

Hele verden leter febrilsk etter den nye formelen for skole, fordi alle har på følelsen at den digitale revolusjonen også må endre utdanningssystemet. Mange skoleeiere i Norge prøver å ta grep, men den iboende tregheten i systemet gjør det vanskelig å få til endringer. Men det er kanskje ikke så farlig med oljelandet Norge? Hvilken skole trenger et land som er et historisk unntakstilfelle? Et land som blant annet:

  • i likhet med andre oljestater tapper av jordens sparefond fra millioner av år, og kaller det «produksjon».
  • driver en storstilt og arrogant nedbygging av dyrket og dyrkbar jord (for tiden et ikketema)
  • har et ikke bærekraftig forbruk
  • har råd til pc-er til alle elever i videregående skole, men som ikke klarer å motivere lærerne til å bruke dem

Andre land ser at for dem er det ikke så enkelt, og de anerkjenner problemene. Evan McIntosch, forfatter av bloggen edu.blog.com, har funnet ut at for Skottlands del er det slik: «Uff da, økonomien vår avhenger av kreative, nyskapende unge for å blomstre, men de synes de gjør sin del av jobben når de gjør det de tror skolen venter av dem – å få gode eksamenskarakterer på bekostning av, om det så må være, kreativitet og kommunikasjonskompetanse

David Williamson Shaffer har en artikkel i Digital kompetanse nr 1 2008 med tittel: «Education in an digital age». Han er inne på noe av det samme, når han skriver at elevene heller bør lære «vurderingsevne og diskresjon i stedet for lydighet«.

Framework for 21st Century Learning trekker fram følgende fire hovedpunkter av hva framtidens elever bør kunne:

1. Core Subjects and 21st Century Themes
2. Learning and Innovation Skills
3. Information, Media and Technology Skills
4. Life and Career Skills

Dette bør også det rike Norge å ta innover seg – før det er for sent. Foreløpig kommer vi unna med noe som er langt under det vi kunne prestere, fordi oljeinntektene smører oss i noen tiår til. Problemet er bare at avstanden opp til de som i dag har kniven på strupen blir stadig større, selv om også andre europeiske og vestlige land har problemer med omstilling. Som alltid er det de landene som har den sultneste befolkningen som er mest på hugget.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.